Slimme terrasverlichting, zo pak je het aan

Deel dit artikel

,

Of je nu een horecazaak met een terras hebt of het terras van je woning wilt verlichten, buitenverlichting is altijd sfeervol en gezellig. Nog leuker wordt het als je je terrasverlichting intelligent maakt. In dit artikel ontdek je hoe je je verlichting buiten zo efficiënt en slim mogelijk kan maken. 

Welke soort terrasverlichting is er?

Er zijn verschillende soorten terrasverlichting die ieder ontworpen zijn om een specifieke sfeer te creëren. 

Hangende verlichting

Hangende verlichting zoals lantaarns voegen charme en gezelligheid toe aan je terras. Je kunt ze kopen in verschillende stijlen zoals klassiek of modern. Kettinglampen zijn ook een voorbeeld van hangende verlichting. Je kunt ze boven een eettafel of zithoek ophangen. Ook lichtsnoeren kun je gebruiken als hangende verlichting. Met een lichtsnoer dat lang genoeg is, verlicht je al snel het hele terras.

Slimme verlichting

LED-stips kunnen worden aangepast aan verschillende helderheidsniveau. Sommige LED-verlichting kan worden aangestuurd door spraakbesturing of worden gesynchroniseerd met muziek. Ook lampen op zonne-energie zijn een voorbeeld van slimme verlichting. Ze gaan automatisch aan op het moment dat het donker wordt en uit als het weer licht wordt.

Wandlampen

Up- en downlights zijn wandlampen die omhoog of omlaag kunnen schijnen. Hierdoor zijn ze ideaal om muren of planten te verlichten. Ze geven je terras een sfeervolle en sjieke uitstraling. 

Staande verlichting

Staande lampen kunnen worden gebruikt naast tafels en stoelen en zorgen voor directe verlichting. Het voordeel van staande verlichting is dat deze makkelijk te verplaatsen is. 

Kaarsen

Ben je op zoek naar een beetje romantiek? Kaarslantaarns geven een zachte gloed en geven je terras net even dat extra beetje romantiek. Je kaarsen kun je beschermen tegen de wind met windlichten. 

Wat kun je automatiseren

Er zijn een aantal dingen met betrekking tot verlichting die je kunt automatiseren. Hierbij kun je denken aan kleurvariaties. Verander de kleur van je verlichting om deze aan te passen aan verschillende gelegenheden. Ook de helderheid van de verlichting kun je aanpassen om de juiste sfeer te creëren. Ook het in- en uitschakelen van je verlichting kun je automatiseren.  

Integratie met domotica

Koppel je buitenverlichting en prikkabel buiten met domoticasystemen. Koppel je lichtsnoeren bijvoorbeeld aan spraakgestuurde assistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistent. Creëer aangepaste scènes waarbij slimme lichtsnoeren en andere buitenverlichting samenwerken met andere slimme apparaten. Bijvoorbeeld: een “Filmavond”-scène waarbij de lichten gedimd worden als de TV wordt ingeschakeld.

Koppelen

Afhankelijk van de technologie van je slimme buitenverlichting volg je de stappen om deze te koppelen aan je domoticasysteem:

Wifi: Koppel je slimme buitenverlichting via het internet. Voer het Wi-Fi-wachtwoord in via de bijbehorende app om de slimme buitenverlichting met het Wi-Fi-netwerk te verbinden.

Zigbee: Activeer de koppelmodus op zowel de slimme buitenverlichting als het domoticasysteem volgens de instructies van de fabrikant. Hierdoor kunnen ze met elkaar communiceren.

Bluetooth: Zorg ervoor dat Bluetooth is ingeschakeld op zowel de slimme buitenverlichting als het apparaat waarop het domoticasysteem draait. Volg vervolgens de instructies om ze te koppelen.

Test de configuratie om ervoor te zorgen dat de buitenverlichting correct reageert op de opdrachten van het domoticasysteem. Optimaliseer de instellingen indien nodig, zoals het aanpassen van gevoeligheid van sensoren of het wijzigen van automatiseringsscenario’s.

Configureer de verlichting

Ga naar de domotica-app op je smartphone of tablet en voeg de slimme buitenverlichting toe aan je systeem. Meestal gebeurt dit door de instructies in de app te volgen om nieuwe apparaten toe te voegen. Geef de buitenverlichting een naam en pas eventuele instellingen aan, zoals helderheid, kleur en tijdschema’s.

Bedienen vanaf iedere locatie

Bedien je slimme lichtsnoeren vanaf elke locatie met een smartphone-app. Schakel de verlichting in voordat je thuiskomt of zorg ervoor dat alles is uitgeschakeld wanneer je het huis verlaat. 

Waar moet je op letten?

Wil je slimme buitenverlichting creëren, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg ervoor dat je verlichting compatibel is met je gekozen domoticaplatform. Bijvoorbeeld Zigbee, Z-Wave, Wi-Fi of een ander protocol. Volg de specifieke installatiegidsen van de fabrikant om je slimme verlichting correct aan te sluiten op het domoticasysteem.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden